1133 Budapest, Váci út 78/A 1. emelet 3. ajtó
ugyved.jeszenka@gmail.com
+36 70 395 8422
dr. jeszanka ádám egyéni ügyvéd logo

Eltörlik a CSOK-ot a városokban 2024. január 1-től. Hogyan és milyen feltételekkel vehetem igénybe 2023. végéig?

2024. január 1-től a városokban kivezetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK-ot) Gulyás Gergely miniszter 2023. június 22-i Kormányinfón tett nyilatkozata alapján.

Ügyvédi irodánk alábbi tájékoztatójából megismerheti a CSOK jelenleg hatályos szabályozását, illetve tájékozódhat arról, hogyan tudunk jogi segítséget nyújtani Önnek otthona elkészüléséhez, az igénybevételhez és felhasználáshoz. Amennyiben Ön a 2023-as év végéig kíván élni a jelenleg fennálló, változatlan feltételek nyújtotta lehetőségekkel és városi ingatlanra igényelne CSOK-ot, keresse fel ügyvédi irodánkat, illetve olvassa tovább ügyvédi tájékoztatónkat.

családi otthonteremtési kedvezmény CSOK

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő támogatás, amelynek célja, hogy a gyermekes családokat segítse otthonhoz jutni. A támogatás mértéke függ a meglévő, vagy a jövőben vállalt gyermekek számától, továbbá attól, hogy azt új lakás vásárlására vagy építésére (16/2016. (II.10.) Korm. rend.), illetve használt lakás vásárlására vagy bővítésére (17/2016. (II.10.) Korm. rend.) igénylik.

A CSOK az igénylővel egy háztartásban élő és a felépített, vagy megvásárolt új lakásba vele együtt beköltöző gyermeke után igényelhető. A házaspárok esetében lehetőség van előre igénybe venni a támogatást a még meg nem született gyermekek után is. Tehát az igénylők vállalhatják, hogy a későbbiekben születik még gyermekük, de a vállalás feltétele, hogy legalább az egyik fél 40 év alatti és a pár házas legyen.

A CSOK legmagasabb összege új lakás vásárlása, vagy új lakás építése és egy gyermek esetén 600 ezer, kettő gyermeknél 2 millió 600 ezer, míg három, vagy több gyereknél 10 millió forint.  

Használt lakás vásárlása, vagy bővítése esetén a CSOK összege egy gyermek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer és négy, vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer forint. Lakáscélú bankkölcsönnel rendelkezőknek a később született gyermekek után is igényelhetik, ennek összege gyerekenként 400 ezer forint, de ezt az összeget a hitel törlesztésére kell fordítaniuk.

Az alábbi táblázatban ügyvédeink összefoglalták a legfontosabb információkat, amikre Önnek szüksége lehet. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy a jelen tájékoztató terjedelménél fogva nem alkalmas arra, hogy a CSOK minden aspektusát érintse. A lakáscélú támogatások részletes feltételeiről és jogi vonzalmairól ügyvédi irodánkban tudunk segítséget nyújtani.

TELJES Illetékmentesség CSOK

2021. január 1-jétől illetékmentes az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK-kal vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése.

Mik a speciális szabályok megelőlegezett CSOK-nál?

Amennyiben a vagyonszerző megelőlegezett CSOK miatt kapta az illetékmentességet, és a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidő lejártáig nem teljesült, vagy a CSOK-ot a gyermekvállalás teljesítése nélkül, a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján a visszterhes vagyonátruházási illetéket kiszabja, amint erről tudomást szerzett. 

A NAV az illetéket a CSOK visszafizetése vagy annak elrendelése évének december 31-étől számított 5 évig állapíthatja meg.  Ezeket a szabályokat nem kell alkalmazni, ha a gyermekvállalás a CSOK-ban részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg.

Mely ügyekre vonatkozik az illetékmentesség?

Az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.  Ezekben az ügyekben a NAV fizetési meghagyást nem bocsát ki, hanem csak az illetékmentesség tényét jegyzi fel az ügyiratra. A 2021. január 1-je előtt kötött adásvételi szerződésnél a vagyonszerzés nem illetékmentes, de a CSOK-ot a lakástulajdon forgalmi értékéből le kell vonni, új lakás esetén pedig figyelembe kell venni az Itv. 26. § (1) bekezdés f) szerinti illetékkedvezmény alkalmazásakor is.  Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 26. § (1a) bekezdés f) pontját az egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításáról szóló 2020. évi CXXXIII. törvény állapította meg.

Támogatás

A lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (Korm. rendelet1.) 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja szerint a gyermekvállalás és gyermeknevelés támogatása, a családok új lakáshoz jutásának elősegítése és az új lakások építésének ösztönzése érdekében – meghatározott feltételekkel – Magyarország területén új lakás építéséhez vagy vásárlásához vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe. A családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (Korm. rendelet2.) 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése alapján a gyermeket nevelő, valamint a gyermeket vállaló nagykorú személy – meghatározott feltételekkel – a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatást vehet igénybe használt lakás vagy egylakásos lakóépület vásárlása vagy bővítése érdekében, továbbá a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását veheti igénybe lakás vásárlása érdekében.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen célokra vehetem igénybe a CSOK-ot?

– Többféle lakáscélra is fordítható: új lakás vásárlására vagy építésére, illetve használt lakás vásárlására vagy meglévő bővítésére.

Legfeljebb mekkora támogatást kaphatok?

– A támogatás legfeljebb 10 000 000 Ft lehet, összege a támogatás céljától és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

Csak első lakásra/házra vehető igénybe?

-Nem.

Ki számít gyermeknek a CSOK szempontjából?

– Gyermeknek számít:
 
a)      vér szerinti gyermeke,
b)     örökbe fogadott gyermeke
c)      a legalább egy éve az Ön gyámsága alatt álló gyermek (a gyermek szüleinek halála esetén).
 
-Vállalt gyermek
 
Fiatal házaspár – legalább egyik fél nem töltötte be a 40. életévét – vállalhat gyermeket a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben.
 
a)      Új lakásra igényelt CSOK támogatás esetén: gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja.
b)     Használt lakásra igényelt CSOK támogatás esetén: fiatal házaspár – meglévő gyermekeik számától függetlenül – legfeljebb két gyermek születését vállalhatja.

-Gyermek
 
a)      a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően,
b)     25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek,
c)      25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy, akinek legalább egy éve tart az állapota, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Két gyermekünk van, és szeretnénk harmadikat. Mennyi CSOK-ot igényelhetünk?

-Attól függ, hogy a meglévő két gyermekre már vett-e igénybe valamilyen támogatást, például szocpolt vagy CSOK-ot. Amennyiben nem, úgy a CSOK-ot abban az esetben igényelheti három gyermekre, ha a párjával már házasok.

Vásárolhatok ingatlant kizárólag CSOK-ból?

-Igen, vásárolhat.

Külföldön dolgozó házaspár igényelhet-e CSOK-ot?

-Igen, abban az esetben, ha nyilatkoznak arról, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül itthon TB jogviszonnyal fognak rendelkezni. Vagyis haza kell települniük, és itthon kell munkát vállalniuk ahhoz, hogy igénybe tudják venni a támogatást.

Most költöztem haza külföldről, így is igénybe vehetem a CSOK-ot?

-Igen, a külföldről hazatelepülő magyarok is igényelhetik a CSOK-ot, abban az esetben, ha rendelkeznek megfelelő társadalombiztosítással és emellett vállalják, hogy az igényléstől számított fél éven belül itthon is biztosítottá válnak.

Igényelhetek CSOK-ot, ha egyedülálló vagyok?

– Igen, Ön egyedülállóként is igényelheti a CSOK-ot az Önnel közös háztartásban élő, Ön által eltartott és a felépített, vagy megvásárolt lakásba Önnel együtt beköltöző gyermek után.

Igényelhetünk CSOK-ot, ha nem vagyunk házasok?

-A közhiedelemmel ellentétben azok is igényelhetik, akik nem fiatal házasok. A különbség annyi, hogy azok, akik házasságban élnek, és az igénylés pillanatában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét, azok előre vállalt gyermekek után is igénybe vehetik a CSOK-ot.
 
Egyéb esetekben a már megszületett gyermekekre vehető igénybe a támogatás. Azok számára is elérhető a vissza nem térítendő támogatás, akik:
 
-már 40 év feletti házasok,
-bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek,
– élettársi kapcsolatban élnek,
-elvált szülők,
-egyedülálló szülők.

Nincs állandó munkahelyem, de fizetem a TB-t. Így igényelhetem a CSOK-ot?

-Az egészségbiztosítási jogviszony nem egyenlő a társadalombiztosítotti jogviszonnyal. A CSOK igényléséhez az utóbbi szükséges, így ebben az esetben nem igényelhető a CSOK.

Részmunkaidős állásom van. Így igénybe vehetem a CSOK-ot?

-Igen, a részmunkaidő nem kizáró ok. A lényegi elem, hogy teljesítse a TB jogviszonnyal kapcsolatos feltételeket.

Mikor kapom meg a támogatást?

– A folyósítás készültségi fokkal arányosan akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a CSOK-on és/vagy adóvisszatérítési (ÁFA) támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját forrásait az új lakás építésére, új vagy használt lakás vásárlásra vagy a meglévő lakás bővítésére már felhasználta.

TB jogviszony tekintetében mi az elfogadható? (GYES, GYED, stb.)

– A TB jogviszonyba abban az esetben tartozik bele a GYES és a GYED, ha közben a fennáll a munkaviszony. A CSOK esetében a TB jogviszonyt elegendő egy személyre igazolni.

Felhasználhatom a CSOK-ot jelzáloghitel kiváltására?

-Nem, a CSOK-kal erre nincs lehetőség.

Jelen cikkünkben ismertetett információk kizárólag tájékoztató jellegűek és nem teljeskörűek. Jogi tanácsadásnak nem minősülnek, ezért a honlapon foglaltak téves értelmezéséből, illetve esetleges jogszabályi változásokból eredő felelősséget teljes egészében kizárjuk. Egyedi jogi igényekre, kérdésekre és problémákra kizárólag az ügy részleteinek pontos ismeretében, valamint megbízási szerződés megkötését követően ügyvédjeink tudnak segítséget és megoldást nyújtani.

Jelen cikk 2023.06.23. készült és az aznap hatályos jogszabályok és ismert információk alapján került publikálásra. Kérjük vegye figyelembe, hogy a cikk megjelenését követően a jogszabályok változathatnak.

Keressen bizalommal! Minden megkeresésre legkésőbb 72 órán belül válaszolok!

dr. jeszanka ádám egyéni ügyvéd logo

Ezt a honlapot dr. Jeszenka Ádám ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamarába bejegyzett ügyvéd tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.

dr. Jeszenka Ádám © Minden jog fenntartva
1133 Budapest, Váci út 78/A 1. emelet 3. ajtó
ugyved.jeszenka@gmail.com
+36 70 395 8422
Fotó:
Dizájn:
Web:

1133, Bp Váci út 78/A 1.emelet 3.ajtó

ugyved.jeszenka@gmail.com

+36 70 395 8422